Pravna strana freelance u Srbiji

Prvo da se zahvalim ICT HUB i Upwork na organizaciji ovog meetup-a.Žarko Ptiček i Nevena Bajić su se potrudili da nam u što kraćim crtama i što razumljivijim pojmovima za nas približe zakonsku stranu Freelance-a u Srbiji.
Posle odslušanog priče zapitao sam se u jednom trenutku da li ja to kršim zakon i da li sam ja kriminalac?
Naravno da nisam,ali kao i mnogi drugi koji koriste Payoneer,Skrill i ostale service nije mi baš bilo najjasnije zašto bih ja plaćao porez za novac koji sam dobio na Payoneer karticu koja je registrovana u Nemačkoj za EURO valutu,a u USA za DOLARE?Postoji logičan razlog,tačnije niz razloga.Ja sam poreski obveznik ove zemlje,ako se vodim kao nezaposlen tj. na birou,meni država plaća zdravstveno osiguranje,imam popust za mesečnu kartu u gradskom prevozu,udišem vazduh u Srbiji,hodam po zemlji i ulicama koje neko gradi,održava popravlja i slično,a sve se to radi od novca iz budžeta,a budžet se puni pogađate porezom koji većina misli da ne treba da plaća.
Dakle u većini slučajeva ako ste podstanar i plaćate svakog meseca rentu,redak je slučaj da vlasnik nekretnine plaća porez na taj novac koji dobija i da ga prijavljuje i plaća porez,redak je slučaj da bilo koja manja prodavnica ili piljara prijavljuje sve što proda i sve što kupi,tako je i redak slučaj da bilo koji freelancer u Srbiji kad primi novac tj. naplati svoje usluge u roku od 45 dana ode u poresku upravu i prijavi koliko je naplatio i zaradio i na to plati porez i ostale doprinose i opterećenja koja je obavezan da plati.Naravno svi se vadimo na to kako političari i ljudi na položaju štete državu za mnogo veće nama nezamislive iznose i dolazimo do priče šta je starije KOŠKA ILI JAJE.Svi opravdavamo svoje postupke odnosom države prema nama,a vlast opravdava svoje postupke našim odnosom prema državi.Da bi izbegli dalje moguće diskusije na ovu temu idemo na ono najbitnije što sam čuo večeras.Prednosti i mane Fizičko Lice,Preduzetnik,D.O.O.
Čime god d ase bavite naravno da ćete biti interesantniji za saradnju ukoliko ste pravno lice i na fizičko.Registracijom u Privredni Registar kao Preduzetnik ili D.O.O. šaljete jednu bitnu poruku,a to je SIGURNOST,OZBILJNOST,PRAVNA ZAŠTITA kako vas tako i vašeg klijenta i još mnogo toga.Kao FIZIČKO LICE vi odajete sliku nekoga ko želi da radi na crno,nekoga ko ne želi obaveze,nekoga koga zanima samo NOVAC.
Ja sam 7 godina bio suvlasnik u D.O.O. dok sam pre toga radio na crno par godina.Veliki poslovi i veći novac došao je tek nakon registracije D.O.O. ,ozbiljniji klijenti,ozbiljnije cene za usluge i slično.
Oni koji se plaše registracije moraju da razmisle o sledećem.
Da li ceo život želite da prodajete svoje znanje za manje novca nekome ko ima D.O.O. ili agenciju ili želite da preuzmete stvar u svoje ruke i vi budete taj koji kupuje znanje od onih manje hrabrih.
Jedna od pogodnosti registracije u kategoriji Preduzetnik je ta što vam agencija za pružanje kakvih god usluga može biti aktivna kad imate posla i u tom periodu ćete plaćati porez,a kad nemate posle možete se privremeno odjaviti i ponovo aktivirati kad imate sledeći projekat.
ICTHUB vam može pomoći ukoliko imate dobru ideju i nemojte čekati previše.Rok za prijavu je 12.07 , proverite o čemu se radi,dobićete stručnu pomoć u ostvarivanju vaše ideje,savete i savetovanja sa mentorom 1-1 i ukoliko je vaša ideja interesantna i prođete procenu predstavljate vašu ideju investitorima.Idelan model za startup.
Ukoliko imate sredstva,ideju i znanje,registrujte se u APR kao preduzetnik i krenite ka uspehu,jer će u tom slučaju i uspeh krenuti prema vama.
Tehnoloski Park,Zvezdara,ICT HUB

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *