Spam ili Newsletter

29//06//2015
Mnogi će reći da mi naslov nije tačan.SPAM ili Newsletter?Tanka je linija između Newsletter-a odnosno obaveštavanja klijenata i privlačenja potencijalnih klijenata i nehotičnog SPAMOVANJA istih.
Koliko vam se zaista puta desilo da napravite lep HTML e-mail koji lepo izgleda,ima interesantan sadržaj i upućuje potencijalne klijente na određeni sadržaj na vašem sajtu ili youtube kanalu ili nečemu trećem i da nakon slanja očekujete bar 500-1000 poseta,a realno dobijete 10-20 poseta.Zašto je to baš tako?
Realno je da su SPAM filteri vaš mail poslali u SPAM/JUNK folder,a znamo vrlo dobro da retko ko od nas proverava taj folder osim ako ne očekujemo mail od nekoga,a moguće je da taj mail završi u SPAM.
U vašem slučaju nije tako,jer vama je bitno da i potencijalni klijenti a ne samo stari vide vašu ponudu kako bi vam se posao proširivao i privlačio veću pažnju.
KAKO DA IZBEGNETE SPAM FILTERE?
Prvo i osnovno vodite računa o sadržaju mail-a.

 • Nemojte pisati ovo nije SPAM,klikni ovde,fantastična ponuda i slično,jer su to fraze koje SPAM filteri očekuju.
 • Izbegavajte pisanje samo VELIKIM slovima jer to deluje kao da se neko dere na Vas i nikome ne prija takav mail.
 • Nikako znakovi uzvika i to višestruki,desetostruki i slično.Ružno izgleda a takođe SPAM filteri očekuju takav sadržaj.
 • Ne treba pisati tekstove upozoravajućih boja,posebno ne crvenom bojom.
 • Jedno od pravila je da SPAM filteri vide fotografiju kao prazan prostor,izbegavajte da šaljete takve mailove,posebno mailove sa jednom fotografijom jer to deluje kao prazan mail,a samim tim je sumnjiv.Ukoliko šaljete PROMO flyer za neki EVENT bilo kog tipa,trudite se da bude teksta u mail-u.
 • Vodite računa da mailove šaljete sa mail-a kreiranog na vašem domenu,npr. office@yourdomain.com
 • Nemojte pisati hiljade reči i rečenica,jer ćete time oterati i one koji su pre toga čitali vaš newsletter.
 • Nemojte da kupujete mail liste i da ih skidate sa neta jer će vam to samo doneti status SPAMERA,jer je većina tih adresa izmišljena,ukradena i ti ljudi ne žele vaš mail.Ukoliko vam treba mail lista napravite je sami tako što ćete sedeti i izvlačiti adrese iz ciljne grupe,odnosno ljude i kompanije koje će zanimati to što šaljete u Newsletter-u.
 • Vodite strogo računa da linkovi u mail-u ako ih ima vode ka sigurnim sajtovima,nemojte slati affiliate linkove i linkove sa neproverenim,uvredljivim ili zabranjenim sadržajem.

KAKO DA OSTANETE U SIGURNOJ ZONI I NE IZGUBITE SUBSCRIBER-E?

 • Obaveštavajte subscriber-e kada imate nešto bitno da im kažete.
 • Čak i kada imate nešto bitno da kažete trudite se da to ne bude previše često,pravite minimalnu pauzu od 24-48h.
 • Ponudite ponekad i nešto besplatno ljudima koji su vam verni i prate vaš Newsletter,poklonite im besplatni download sadžaja koji im može pomoći pri korišćenju usluge koju nudite ili im poklonite promo kod sa popustum za korišćenje usluge,vas to neće puno koštati,a korisnici će vas i dalje pratiti i čitati vaše mailove i preporučivati vas.
 • Obraćajte se vašim klijentima sa poštovanjem,jer ga zaslužuju.

REZIME SPAM ili NEWSLETTER
Svima nam se desilo da postanemo subscriberi nekog bloga,sajta ili portala jer nas zaista zanima da dobijamo novosti.Dešava se takođe jako često da nakon nekog vremena shvatimo da nas zatrpavaju nepotrebnim informacijama,suvišnim informacijama i reklamama.Dešava se da nakon 7-10 dana kliknemo UNSUBSCRIBE.To se nažalost dešava baš zbog toga što nisu poštovali pravila koja smo sami postavili.A pravila su postavljena zbog količine izgubljenog vremena na brisanje SPAM mailova i prostora koji SPAM zauzima,a to vreme i prostor košta.Samo u 2011 poslato je 7 triliona mailova koji su završili u SPAM.Preko 10% primljenih mailov-a su SPAM,zato se svako dana unapređuju filteri i načini sprečavanja SPAM-a.Sve to je koštalo kompanije preko 200 milijardi dolara u 2014,ako uzmemo u obzir da je ukupan Grčki dug oko 315 milijardi Evra i da veliki broj siromašnih zemalja gladuje zbog miliona a ne milijardi dolazimo do jednostavnog zaključka da se treba pridržavati pravila jer ćemo u suprotnom postati deo negativne statistike.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *