UX UI

UX je daleko više od UI i UI je samo mali deo UX-a.Zašto je tako?Od mene ste navikli da sve što pročitate bude objašnjeno na prostom primeru koji je blizak svima od čistača ulice do vrhunskog programera.Iskreno na pisanje ovog članka me naterao Nemanja Aleksić,jer je on na #wpmeetupbg pričao baš o tome na jedan jako lep i razumljiv način.

Zamislimo sledeći eksperiment koji će pokazati uticaj UI na UX i UX generalno.
Četiri osobe dobijaju limenku poznatog soka.
Osoba A– Žensko sa nadograđenim noktima.
Osoba B– Prosečan muškarac.
Osoba C– Prosečan muškarac.
Osoba D– Prosečan muškarac.

Osoba A dobija zatvorenu limenku hladnog soka.
Osoba B dobija zatvorenu limenku hladnog soka.
Osoba C dobija zatvorenu limenku toplog soka.
Osoba D dobija otvorenu limenku tople slatke vode.

Dakle na prvi pogled svi su dobili isto i prvi utisak je svima isti odnosno UX je dobar.
Pri prvom kontaktu sa limenkom osobe A i B su zadovoljne jer je UX i dalje dobar,ali osoba C nije zadovoljna jer je limenka topla,a osobi D je i topla i otvorena dakle osobi C i D se pokvario UX.
Osoba A ima problem da otvori limenku jer ima nadogradnju na noktima i njoj UI nije dobar jer bi bolje bilo ili da je otvorena limenka ili da nije limenka već flašica jer bi to lakše otvorila svakako.
Osoba B je zadovoljna i UI i UX su odlični.
Osoba C je zadovoljna sa UI ali nije sa UX jer je sok topao.
Osoba D je apsolutno nezadovoljna jer UI nema i ima toplu slatku vodu.

Iz ovoga vidimo da dve osobe sa identičnim proizvodom imaju drugačiji UX zbog UI.Takođe vidimo da bi osobi A bio bolji UX da joj je limenka otvorena,a ta činjenica je pokvarila UX osobi D.
Lako je zaključiti da UI može da utiče na UX,da može da ga pokvari,a isto tako da može i da ga poboljša.
Ukoliko ljudi očekuju da im se otvori video nakon click-a ,to i uradite.Ukoliko ste na jednom mestu određeni pojam nazvali jednim imenom,isto to ime koristite svuda na sajtu gde se taj pojam spominje kako ne bi zbunjivali korisnika.
NE NIKAKO
Nemojte da dozvolite da korisnici gledaju 2 minuta po sajtu kako bi pronašli gde treba da kliknu kako bi došli do jedine stvari koja ih realno na vašem sajtu zanima,jer će nakon 30ak sekundi zatvoriti vaš sajt ili aplikaciju i potražiti nešto što im je lakše za korišćenje.Isto tako morate se staviti u cipele korisnika ako je to moguće,najveća greška koju pravimo je to što se oslanjamo na kompjutersku pismenost,ali treba da imamo u vidu da samo u Srbiji ima jako mnogo nepismenih,NE NE NE NE kompjuterski nepismenih,nego stvarno nepismenih,a kompjuterski nepismenih ima previše,a i oni svi koriste internet.Šta rade i nepismeni na kompjuteru?Traže da kupe kola,prodaju kola,kupe televizor,telefon,kuću,njivu,stan šta god.Traže vremensku prognozu da znaju da zaštite useve i voće,a mi programeri napravimo tako komplikovan UI da njih zaboli glava čim pogledaju u takav sajt.
Takođe ne vodimo računa o osnovnim programerskim načelima.Jedan od najpopularnijih portala za prodaju nekretnina u Srbiji ima takav UI da kada god kliknete da izaberete nešto ceo sajt se učita ponovo sa novim parametrima pretrage,sobzirom da imate preko 20 parametara pretrage znači da treba da čekate 20 učitavanja da dođete do rezultata dakle STRAŠAN UI sa posledicom očajnog UX.
ŠTA JE OBAVEZNO
Ono što je možda najbitnije je da imate beta testere iz ciljane grupe i da često testirate proizvod već od prvih koraka.Imate gomile foruma o raznim temama i sigurno postoji neki extra popularan forum u kategoriji onoga što vas zanima.Upoznajte želje,navike i afinitete potencijalnih korisnika.Vrlo brzo ćete shvatiti da ste pogrešili na mnogo mesta u samom dizajnu.ZAŠTO JE TO TAKO???
Zato što kad dođete na bankomat ne očekujete da on šljašti da razgovara sa vama,da vam da vremensku prognozu i počeše po glavi,očekujete da ubacite karticu,ukucate pin i uzmete vaš novac.Jako jednostavno zar ne?Pa da ali upravo tu jednostavnost je najteže postići,najčešće napravimo proizvod koji šljašti,daje prognozu vremena,češka po glavi ali se slot za ubacivanje kartice nalazi sa strane pa ne možete da ga pronađete 5 minuta,a tastatura za unošenje pin-a se nalazi u zgradi pored i onda nam korisnici lutaju i lutaju dok na kraju ne odu.
Za UX i UI je potpuno pogrešno mišljenje da treba da budete dobar programer,sve drugo je mnogo bitnije.Bitno je da znate gde i kako da istražujete,da znate dobro da razmislite o svakom pokretu i potezu koji će korisnik napraviti,da sa najmanje kretanja,traženja i gubljenja vremena dodje do onoga zbog čega je došao.
PAPIR I OLOVKA
Sistem papir i olovka je najbolji sistem od kada postoji pismeno čovečanstvo.Postoji jedna čuvena anegdota sa trgovcem koji zapošljava radnike a test je jednostavan KOLIKO JE 2+2? posle 20 kandidata koji su odgovorili odmah 4,posao je dobio dvadeset prvi koji je na papiru prvo napisao 2 ispod 2 pa podvukao crtu pa napisao 4.Nije to džabe naravno.Uzmite papire i crtajte vaše stranice,crtajte raspored elemenata,dugmiće,navigaciju,contact form,subscribe nacrtajte sve pa krenite korak po korak sa dizajnom.
ZABORAVITE SUJETU,SLUŠAJTE SAVETE
Znam da će mnogima ovo teško da padne,jer su najpametniji najgenijalniji mozgovi današnjice i slično i to bilo tačno u slučaju da su u ciljnoj grupi baš programeri,web dizajneri i ostali iz tog posla,ali ako nisu a u većini slučajeva nisu,onda sujeta i pamet mora da se zameni slušanjem pametnih u drugoj struci i učenjem.
Koliko god vi sve znate o web dizajnu i programiranju,ako radite muzički portal vi realno ne znate ništa,jer onaj ko će to koristiti je muzičar i on zna sve o tome.Ako radite aplikaciju za modu,morate slušati modne dizajnere,blogere i druge iz te struke.

ZAKLJUČAK JE JEDNOSTAVAN,ZA SVAKU CILJNU GRUPU JE POTREBAN SPECIFIČAN UI KAKO BI IMALI DOBAR UX,DOBAR UX NE ZAVISI SAMO OD UI VEĆ OD MNOGO DRUGIH FAKTORA,ALI JE UI JEDAN OD NAJUTICAJNIJIH!!!
NA SLICI ISPOD JE NAJBOLJE OBJAŠNJENJE NA TU TEMU.
ux not ui

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *